- نقد و بررسی
- مشخصات
- نظرات کاربران
- پرسش و پاسخ
تیغ جراحی یکی از پرکاربردترین تجهیزات پزشکی محسوب می شود که کاملا استریل و ضد زنگ می باشد. این تیغ ها بسیار تیز و برنده هستند و برای جراحی، کالبد شکافی و گاهی در صنایع دستی کاربرد دارند. تیغ های جراحی بر اساس سایز تقسیم بندی می شوند که استفاده از هر سایز بسته به عمق ناحیه عمل بستگی دارد.
انواع تیغ های جراحی بیستوری
تیغ های جراحی به دو دسته یک بار مصرف و چند بار مصرف تقسیم می شوند.
تیغ های چند بار مصرف:
این تیغ های جراحی ممکن است دارای تیغه های دائمی باشند که هر چند وقت یکبار نیاز به تیز کردن مجدد و تراشیده شدن دارند و یا دارای تیغه های یکبار مصرفی می باشند که قابلیت جدا شدن و تعویض کردن دارند.
تیغ های یک بار مصرف:
معمولا دارای یک دسته پلاستیکی هستند که تنها می توان یک بار از آن ها استفاده کرد و بعد از مصرف آن باید کل ابزار دور ریخته شود. تیغه های جراحی در پاکت استریل به صورت جداگانه بسته بندی می شوند.
سایزهای مختلف تیغ بیستوری
تیغ ها بر اساس نوع کاربردشان به سایزهای مختلف تقسیم بندی می شوند:
تیغ بیستوری شماره 10:
این تیغ ها برای مصارف پزشکی ظریف کاربرد دارند (مانند کاشت مو، حجامت) همچنین در صنایع دستی و کار بر روی چوب از آن بهره می گیرند.
تیغ بیستوری شماره 11:
یکی از پرکاربردترین تیغ های جراحی در مصارف پزشکی محسوب می شوند که برای برش های ظریف و سطحی در جراحی های عمومی و عروقی از آن استفاده می کنند.
تیغ بیستوری شماره 12:
این تیغ جراحی در لبه اش یک برآمدگی وجود دارد که قسمت تیز و برنده ی آن محسوب می شود که باعث تمایز آن نسبت به سایر تیغ های بیستوری می شود و جراح به راحتی می تواند آن را در دست بگیرد و می توان به کمک سطح برآمده آن به راحتی و بدون استرس قسمت های مورد نظر را برش دهد.
تیغ بیستوری شماره 15 :
دارای لبه ای گرد می باشد که برای برش های ظریف و منحنی شکل به کار می رود. به دلیل قابلیت آن در برش های منحنی می توان از این تیغ برای اندام های حساس مانند قلب، چشم، جراحی پلک (بلفاروپلاستی) و غیره استفاده کرد.
تیغ بیستوری شماره 20:
یکی از پروفروش ترین تیغ ها محسوب می شود و برای انجام برش های بزرگ در جراحی کاربرد دارد.
جنس تیغ و دسته تیغ بیستوری از چیست؟
جنس تیغ بیستوری:
جنس تیغ جراحی معمولا از جنس استیل دما دیده، استیل ضد زنگ، آلیاژ استیل کربن یا برنج ساخته می شود همچنین بعضی از تیغ های جراحی از جنس تیتانیوم، سرامیک و حتی الماس ساخته می شوند که کاربرد کمتری دارند.
دسته تیغ بیستوری:
جنس دسته معمولا از جنس استیل ضد زنگ است و برای آنکه پزشک تسلط خوبی هنگام جراحی روی آن داشته باشد از استحکام و ظرافت خاصی برخوردار است. دسته های تیغ بیستوری معمولا به دو نوع صاف و قلمی شکل تقسیم بندی می شوند که متناسب با شماره تیغ به کار گرفته می شوند. معمولا دسته های تیغ ها 1 تا 7 شماره گذاری شده اند که هر چه شماره بالاتر می رود دسته های تیغ های بیستوری نازک تر و بلندتر می باشند و برای جراحی های عمیق از آنها استفاده می کنند.
روش جا انداختن و در آوردن تیغ بیستوری
تیغ های بیستوری از دو بخش تیغه و دسته تشکیل شده اند که تیغه معمولا یک بار مصرف هستند و دسته ها قابل استفاده ی مجدد می باشند.
در آوردن تیغ و جا انداختن آن باید به روش سوزن گیری انجام شود. در انتهای تیغ جراحی و دسته یک شیار یا لبه مایل وجود که هنگام جا گذاری باید دقت شود دسته و تیغ با هم موازی و منطبق باشند. قسمت کند تیغ با یک پنس گرفته می شود و داخل شیار دسته بیستوری قرار می گیرد و برای درآوردن تیغ از دسته، انتهای آن را با سوزن گیر گرفته و آن را به جلو رانده تا تیغ جراحی در بیاید. باید دقت داشته باشید که هنگام خارج کردن تیغ از دسته، دهانه تیغ را به سمت پایین بگیرید که به کسی آسیب نرسد.