- نقد و بررسی
- مشخصات
- نظرات کاربران
- پرسش و پاسخ
یک از زمانهایی که استفاده از سوند الزام پیدا می کند برای بعد از عملهای جراحی است که فرد نمی تواند حرکت کند، پس باید برای خروج ادرار از کلیه و مجاری ادراری سوند وصل کنند. سوندهای ادراری معمولا برای مدت زمان کوتاه یا مدت زمان طولانی تر جای گذاری می شوند. سوندهای ادراری در سایزهای متفاوت وجود دارند که هر کدام برای افراد خاصی و شرایط خاصی مورد استفاده قرار می گیرند.
سوند فولی سایز ۱۶
سوند فولی سایز۱۶ یک لوله خالی و نازک است که کاملا استریل و انعطاف پذیر می باشد. سوندها وارد مثانه می شوند تا عمل دفع ادرار را انجام دهند.
از ویژگیهای سوند فولی این است که در انتهای سوند یک بادکنک قرار دارد که باعث می شود سوند از مثانه خارج نشود. با این ویژگی سوند فولی به آن سوند ماندگار نیز می گویند. اصولاً بادکنک سوند با آب مقطر پر می شود تا از خارج شدن سوند جلوگیری شود. بعد از جایگذاری سوند فولی ادرار به راحتی داخل کیسه سوند تخلیه می شود.
سوند فولی سایز 16 دارای دو لوله و یک بالون در انتها می باشد. لولههای سوند فولی مات می باشند. به همین علت موقعیتیابی را در اسکن ساده تر میکند.
سوندهای فولی در اندازه های مختلفی وجود دارند که بر اساس وزن و سن افراد مورد استفاده قرار می گیرند. سوند فولی سایز ۱۶ نارنجی رنگ است که اصولا برای بزرگسالان و افرادی که دارای وزن متوسطی هستند و برای مدت زمان طولانی تر مورد استفاده قرار می گیرد.
ویژگیهای سوند فولی سایز 16
- ساخته شده از جنس لاتکس و سیلیکون بدون حساسیت
- برای بزرگسالان و افرادی که وزن متوسطی دارند مناسب می باشد
- دارای دریچه مخصوص برای سر سرنگهای Luer و Luer-Lock
- کاملا استریل شده و یک بار مصرف می باشد
- برای استفاده بلند مدت مناسب می باشد
چند نوع سوند داریم
سه مدل سوند وجود دارد: سوند فولی، سوند کوتاه مدت و سوند خارجی
سوند فولی
در مثانه جایگذاری می شود و می تواند برای مدت زمان طولانی یا کوتاه مورد استفاده قرار بگیرد. اصولاً پرستاران سوند فولی را از طریق مجرای ادراری داخل مثانه می کند گاهی اوقات سوند فولی از طریق یک سوراخ کوچک در شکم می تواند وارد مثانه شود. سوندهای فولی به عنوان سوپراپوبیک شناخته شده هستند. در انتهای سوند فولی بالون کوچکی قرار دارد تا از سر خوردن لوله سوند به بیرون از مثانه جلوگیری شود در صورت نیاز برای برداشتن سوند، بالن می تواند تخلیه شود.
سوند خارجی یا سوند کاندومی
سوند خارجی در خارج از بدن فرد قرار می گیرد. این نوع سوند معمولاً در آقایانی که مشکلی در دفع ادرار ندارند اما به علت ناتوانی جسمی و ذهنی نمی توانند کنترلی روی ادرار خود داشته باشند مورد استفاده قرار می گیرد. سوند خارجی که شبیه کاندوم می باشد سر آلت تناسلی مردان را می پوشاند و یک لوله از سوند به کیسه تخلیه راه دارد. اصولاً سوند های خارجی خیلی راحت تر می باشند و خطر ابتلا به عفونت در استفاده از سوند بسیار کاهش پیدا می کند. سوند خارجی اصولاً باید به صورت روزانه تعویض شود.
سوند کوتاه مدت
سوندهای کوتاه مدت برای افراد بیماری که فقط نیاز است برای مدت زمان کوتاهی بعد از عملهای جراحی برای تخلیه مثانه از سوند استفاده کنند کاربرد دارد و بعد از تخلیه مثانه سوند برداشته می شود.
چرا سوند ادراری وصل میکنند؟
- در مواقعی که باید برای کشت ادرار و بررسی میکروبها و آلودگیها، نمونه ادرار کاملا استریل داشته باشند.
- در مواقعی که پزشک می خواهد حجم خروج ادرار را دقیق اندازه گیری کند.
- در مواقعی که پزشک می خواهد حجم ادرار باقی مانده بعد از دفع ادرار را دقیق اندازه گیری کند.
- بیمارانی که خونریزی مثانه دارند و باید لخته ها و خون از مثانه خارج شود.
- بیمارانی که ادرار عفونی دارند و باید ترشحات چرکی از مثانه خارج شود.
موارد قابل احتیاط
- از پودرها و کرمهای روان کننده در نواحی نصب سوند استفاده نشود.
- کیسه ی مخصوص ادرار سوند باید هر 8 ساعت تخلیه یا تعویض شود.
- ازعدم وجود عفونت، التهاب و قرمزی در محل جایگذاری سوند اطمینان حاصل کنید.