وقتی گلبولهای قرمز بدن، اکسیژن کافی برای بافتها نمیبرند، شخص دچار کمخونی میشود. عارضههای مختلفی از جمله یک بیماری ارثی به نام کمخونی سلول داسیشکل میتواند باعث کمخونی شود اما کمبود ناشی از فقر آهن شایعترین علت آن است.
آهن یک ماده مغذی است که نقشی حیاتی در رشد و نمو کودک ما دارد، اما بعضی از کودکان به دلایل مختلف به اندازه کافی به این ماده حیاتی دسترسی ندارند. کمبود آهن میتواند روند رشد را در کودکان تحت تاثیر قرار داده و یا باعث کمخونی در آنها شود. فقر آهن ممکن است در سطوح مختلف ایجاد شود که از یک کمبود آهن کاملا خفیف تا یک کمخونی فقر آهن جدی (که در آن بدن به اندازه کافی گلبول قرمز سالم تولید نمیکند) را شامل خواهد شد. در صورت عدم درمان، فقر آهن میتواند رشد و نمو کودک را تحت تاثیر قرار دهد. نوزادان با مقداری آهن ذخیره شده در بدن متولد میشوند، ولی کودک برای رشد و نمو طبیعی نیاز به مصرف مقدار مشخصی آهن در روز دارد.
بیماری کم خونی خود را با علایم خاصی نشان میدهد و این علایم زنگ خطری برای ابتلا به این بیماری به شمار میروند. در واقع شناخت این علایم به شما کمک میکند زودتر برای درمان کودک خود اقدام کنید. البته این علایم در بین بسیاری از بیماریها مشترک هستند و تنها نشان دهنده بیماری کم خونی در کودکان نیستند. به طور مثال خستگی دایم میتواند در اثر کمبود ویتامین b12 نیز رخ دهد. به همین دلیل در صورت مشاهده این علایم از درمان خودسرانه بپرهیزید و به پزشک مراجعه کنید.
این علایم به شرح زیرند:
اگر فقر آهن در بدن کودک جبران نشود آسیبهای زیادی به کودک وارد میشود. یکی از مهمترین آسیبهای فقر آهن کاهش عملکرد مغز است. همین امر سبب میشود که کودک در بین همسالان خود کودکی کم هوش به نظر برسد. همچنین فقر آهن مسمومیت با سرب را در بدن بالا میبرد. این مسمومیت به کلیه و کبد کودک نیز آسیب وارد میکند و میتواند منجر به بروز بیماریهای خطرناکی شود.
وقتی کودک شروع به خوردن مواد غذایی کمکی کرد، لازم است که دریافت آهن او را افزایش دهید، اما تغییرات در رژیم غذایی همیشه برای برطرف کردن کمخونی کافی نیست. او ممکن است به یک مکمل آهن نیز نیاز داشته باشد که معمولاً به شکل قطره داده میشود.
بهترین حالت جذب آهن در زمانی است که مکمل با معدهٔ خالی خورده میشود. اما از آنجا که مکمل آهن میتواند دلدرد ایجاد کند و علاوه بر آن طعم ناخوشایندی دارد، ممکن است پزشک توصیه کند که مکمل را همراه غذا، شیر مادر یا شیر خشک به کودک بدهید. پزشک احتمالاً پس از یک یا دو ماه مصرف مکمل دوباره سطح هموگلوبین و هماتوکریت بدن فرزندتان را بررسی خواهد کرد.
معمولاً چند ماه طول میکشد تا شمارش خون به حالت عادی برگردد و سپس شش تا ۱۲ ماه دیگر برای پر کردن ذخایر آهن بدن لازم است. پس از آن، احتمالاً میتوان ذخایر آهن را با رژیم غذایی غنی از آهن حفظ کرد.
ورود / عضویت
شما می توانید تنها با وارد کردن شماره موبایل خود و دریافت کد ورود، وارد حساب کاربری خود شده و یا عضو شوید. همچنین می توانید با وارد کردن ایمیل کاربری خود وارد حساب کاربری خود شوید .